Monday, June 6, 2011

salam ..:) sebagai pembuka bicara.. hehe rindunya kat blog .. da lama tak bukak ..
sekarang ni isu semasa  tentang diri tengah menyibuk nyibukkan diri membuat report l.i...
ni la kalau last minit punya keje..

Friday, April 22, 2011

~ To Be The BeSt I CaN Be & LiVe Like ThE FullEsT ~

jam komputer menunjukkan 3.20 petang . otak terasa blurr sangat-sangat . time macam ni kalau kat rumah da konfem-konfem tengah tido..nasib baik kat ofis.
sambil mengodek godek laman web bes-bes, hati terasa nak buka iluvislam..
terpapar la segala tajuk-tajuk yang menarik.. dan ini tajuk pilihan saya..

.. 8 Aspek Kebahagiaan Hidup (^^,

Emosi
 Harus juga dijaga sama dengan diri kita kerana ianya memberi impak pada penyerapan ilmu , ketahanan fizikal dan elemen-elemen lain dalam hidup .

Fizikal
Penjagaan dari segi pemakanan , senaman dan pemantauan kesihatan amat penting .

Spiritual
Keyakinan kita kepada Tuhan dalam bersabar dan berusaha adalah kunci untuk berjaya dan akan mendapat ketenangan dan keabadian di dunia dan akhirat .

Intelektual
Tingkatkan kemahiran , berbual dengan orang yang hebat dan belajar daripada setiap pengalaman .

Kewangan
Hidup di dunia perlukan wang dan kita seharusnya kaya agar dapat membantu golongan muslim yang memerlukan .

Keluarga
Keseimbangan hidup harus meliputi keluarga .

Karier
Lakukan tugas dan amanah sehabis baik barulah berkat duit yang kita dapat .

Komuniti..
Hubungan baik dengan Allah , jiran-jiran dan rakan-rakan ...

p/s :  
If  "A"  U ArE Now &  B  Is WhErE U WaNt To Go , Then It Is JusT StRaiGt LiNe
DOnt Ask HoW tO Go TheRe BeCoZ tHe HoW WilL CoMe WhEn U KnOw WHerE u WaNt To bE ...

..
Ubah diri kita menjadi yang terbaik tiada ruginya ...
jadi , Yuk !  sama-sama kita praktikkan .


Tuesday, April 19, 2011

~~L0viNgC0upLe~~



pagi selasa yang indah arini jadi riuh dek sebabkan orang ramai yang datang ke pasar tani kat ampangan .
dengan jalan yang jem, buat diri agak tertekan sebab sume parking full.. sambil mata dan kepala bergerak serentak mencari parking tiba-tiba hati terasa bahagia sesangat sangat .. (^^, n bibir mula tersenyum leeeebar sesangat..hehe.. bukan ape, ada dua pasangan sejoli dan secocok sebaya dengan atuk dengan wan kat kampung jalan sambil pegang tangan..wahhhh sungguh romantiska...~~, :D :)  da tu lintas jalas pun atuk tu masih pegang tangan wan..hmm... sangat-sangat romantik.. harap biler da tua nanti macam ni la jugak(doa dalam hati)..amiiiin..
pesanan yang terakhir pada sesiapa kaum hawa yang muraaaah sangat hati sebab sudi baca entry ni dan pesanan wat diri ini..
p/s : Mulai sekarang bersihkan rahim anda dengan solat tahjjud,mengaji dan sebagainya sehingga rahim anda suci untuk didiami seorang mujahid islam..insyaallah..jangan di layan lelaki yang sebarangan..terus berdoa untuk jodoh terbaik.....sayangilah bakal zuriat yang akan di lahirkan dari rahim anda...INSYAALLAH..

Tuesday, March 15, 2011

GENTING HIGHLANDS



kini kembali semula dengan entry yang baru....;D
emm...alhamdulillah , akhirrrrrnya dapat juga ke G.H bersama keluarga...hehe...syukur alhamdulillah..dapat juga tenangkan hati kat sana...
sampai je kat sana dengan hari yang hujan, kabus yang terlalu tebal ...memang bahaya sangat if sesiapa yang travel naik bas...
alhamdulillah perjalanan kami sekeluarga selamat..mana taknya  kalau tengok kete masing-masing sume penuh dengan toto,bantal , kain selimut...termasuk la dengan orang dalam kete tu sekali...


masa sampai je kat sana , siap set dalam mind tak nak tido nak jalannnnnnnn pastu nak mainnnnnnn semua yang ada...hehe...1st day sampai, juz tengok pemandangan G.H melalui tingkap je...  memeng cantik coz apartmen tingkat 20..memang boleh nampak cable car jalan, hotel-hotel n kabus ala-ala awan..^^






2nd day, naik cable car....first rasa takut coz agak tinggi la n panjang gak laluan cable car kt G.H banding dengan kat Langkawi..tapi pastu ok je..siap main kejar-kejar lagi dalam tu...hehe.. then kite orang jalan-jalan dalam first world..main game, tengok kasino n sesi bergambar kat kawasan-kawasan tu...sambil-sambil tu tengok pelancong arab yang cantik n kacak-kacak belaka.. petang kuar jalan-jalan kat outdoor game coz time tu da nak kul 6, da tak leh masuk da...












malam, masuk outdoor game ingatkan nak main game tapi hujan... so jalan-jalan tengok orang yang lalu lalang kat situ . pastu terus gerak gi jalan kat First World... jalan-jalan...tengok barang, parmainan indoor, n snow world...then take photo...;D












3rd day, pagi-pagi da keluar, coz tak sabar da nak main outdoor game n tak nak beratur panjang waktu nak main nanti...hehe..  emm tiket memang agak mahal ... mana tak nya adult's wif Mykad Rm 46...kalau takda Mykad atau tak bawak Rm 62.00 ..nasib bawakk...
masuk je dalam tu tiba-tiba je perasaan "takut + excited + jakun" bergabung jadi 1..hehehe..
tapi muka cepat-cepat main peranan tunjuk muka "cool" je..hahahaha...


first game, takdala mencabar sangat tapi agak terasa takut coz first game kan...
second terus gi cari Menara...perhhhh memang berdebar-debar biler dari bawah dongak tengok takat mana tinggi menara tu..isy tingginya...hati tak payah kata,berlumba-lumba dengan jantung nak tunjuk batapa lajunya dorang berdenyutt...hahaha...ok, time menara tu naik ok...muka senyum sambil pegang tangan adik.. biler sampai je kat atas beristighfar banyak kasi tenang sikit hati, then waktu turun je......ohoiiiiiiiiiiiiiiiiii(gaya jerit).....hahahaha terasa diri tertinggal lagi kat atas...hahahahaahaha...














3rd game try cari roller coster yang agak extrem n bahaya...walaupun diri ni penakut tapi tah la...sampai sini terus jadi berani habiss... tengok orang arab yang berketul-ketul badan pun sebelah mata je....hahaha bukan berani berlawan tapi kaki rasa macam da ready tuk pecutt...hehehe... ok, main r.c duk paling depan... coz nak tengok dianya track nanti...fuhhh masa main tu tak payah kata..terbang sume masalah, pastu dalam hati kena redha kalau Tuhan nak amik nyawa masa tu...haha.. waktu r.c berguling macam ulat gonggok kena 
geletek(tengah bayangkan)..huhu.. air mata keluar sendiri..haha..tudung pun tak payah kata la da hampir tiga suku dari kepala,nasib anak tudung ada kalau tak terbang rambut maggi ku...hahaha........^^
lepas je dari tu kepala da mula pening rasa macam nak keluarkan b.fast pagi tadi..


then try main perahu beeeeeesar sangat... game ni ala-ala buaian jugak.. tak bes sangat coz buaian ni juz macam tu je ..hmm try main buaian ni  yang ni plak ..terus ketatkan tali kasut n  swater kasi zip supaya takda orang yang boleh skodeng-skodeng...haha  n takut jadi camni  selipar , getah rambut sume bersepah jatuh.. pastu buaian tu terbang 45 darjah n waktu tu angin tak la kuat sangat...isy itu pun da rasa macam nak tercampak n kecut perut..... 


last game try main Go Kart plak... yang tak besnyer main ni kena tunggu 'Q' memang panjang n waktu tu kena ukur tinggi...yela mungkin orang tu takut kaki tak sampai nak tekan pedal minyak..haha.. hmm time ukur jongket sikit kaki kasi tipu sikit...hahaha...alhamdulillah lepass...
time nak lumba dengan pemandu-pemandu lain, kena pakai helmet n sit belt, pastu gosok sikit kete tu kasi power ...haha..tapi slek sikit enjin dia coz bunyi macam generator kat pasar malam tu....hahaha...
 hmm ..pusing-pusing dalam track tu sambil tunjuk gaya macho waktu ader abang kat situ tangkap gambar... hehe....
finally...berlari balek kat apartment tuk kejar masa balek seremban............. 



Tuesday, March 1, 2011

amonG The Best soNg FrOm AmY..




Simpan diri ku terseksa
Nak ku luahkan tak ku gentar
Kekurangan ku terbongkar

Sisi mu umpama syurga
Peluang emas ku jamah
Bahagia yang ku cari
Awal dulu

Aku
Insan yang terdampar
Yang tinggal menagih cinta

Terang dan terlindung
Dimana tempat nak ku singgah
Mengesan mu pasangan ditakdirkan

Ku
Rempuh azab sengsara
Tak kisah asal bersua
Kau kasih penyeri jiwa
Pendorong ku hadapi hidup

Kau kasih isyarat jiwa
Ku meniti jalan yang lurus
Kau kasih isyarat jiwa
Pendorong ku hadapi hidup

Mengenal erti cinta
Mengenal cinta tulus



Monday, February 28, 2011

pertemuan & perpisahan

                      sob sob sob ... ;(
ari ni agak sediy sebab sorang lagi akak trainee da habis kt tmpat kiteorang ... so sume barang dia n tempat dia dulu skang da kosong...juz tinggal botol kosong dia n barang dia yang dia suh kiteorang recyclekan...huhu...sediynyer ..teringat sangat waktu dia ngan kiteorang dulu... 
hmm....
antaranya :

1. fesyan Hana Tajima dia...ari-ari boleh tengok gaya selendang dia yang bertukar-tukar tu...haha... kira terkejut gak la biler dia da ader followerz kat dalam ofis yang ala-ala Hana Tajima gak...hahaha..tu sume berjangkit kat dia la... 

2.resipe-resipi ala mat saleh dia tuu...haha... spagetthi bolognese,carbonara,puding caramel,n banyak la...tak terkira da haa...kiteorang pun ala-ala bajet la nak belajar,tiap kali gi Giant je saja wat tanya bahan-bahan barat dia tu(jgn marah(^,*)...

3.tiap kali ari jumaat , time lunch mesti muka kiteorang yang masuk agak lambat dari staf lain...hahaa bese la..ni la time kiteorang wat rancangan jalan-jalan cari makan...haha.. pastu hebohkan kat ofis...hahaha...

4.wat banner tuk sume yang kat ofis yang da ceburi bidang blogger ni.....

5.jualan kerepek (first customer taw !)second kak niza....
sejak join business ni slalu la kite orang dapat makan kerepek free...emmmm sedap dia tak terkata la... kira law baru stat makan tak sedar la kepek tu da habiss....huhuhuhu....
yang terbaru plak dia wat business lens.. so sape rasa nak cantik lebih tang mata bole la godek-godek blog ni www.imakacak.blogspot.com

6.nasihat-nasihat dia....uishh walaupun dia nampak macam ting tong ckit tapi nasiht dia sume leh pakai taw.... tengss taw akak ima.. banyak sangat da orang terhutang budi dengan akak..segala jasa n budi baik akak orang sentiasa ingat..moga Allah membalas segala jasa baik akak.. ;)

nak tunjuk la muka akak ni...

trenggggg...!!!(=.....=)
sopannnyerrr die....^_^

hmm... cukup la stakat ni j cite pasal akak ni..
entry yang baru try wat cite yang lagi bes...
insyaallah ...
(",

Friday, February 11, 2011

hmm.. skarang ni banyak yg kiter dengar berita tentang bunuh diri, dera anak, bunuh membunuh, dan bermacam jenis lagi yg membahayakan...ish3x dasyat betul manusia di akhir zaman ni kann ..?? perkara yang macam inilah yang patut diambil tindakan, n kalau di perhatikan polis,hakim, peguam sumenya bz2 belaka..almaklumla sibuk menguruskan kes-kes yang tak sepatutnya berlaku di akhir zaman ni.. tp, perkara2 mcm ni boleh kita elakkan dengan kesedaran dalam diri sendiri..haa.. ni la topic yang akan saya bentangkan cara nak hadapi masalah ..sebenarnya puncanya berlaku perkara mcam ni adalah dari tekanan perasaan yang tak dapat di kontrol lagi..emm ayat pendeknya stress..hehe...hmm, kebiasaanyerr orang yang mengalami tentunya ader masalah, terlalu kuat berfikir, mudah kecewa, terlalu merendahkan diri n kurangnyerr konfidem dalam diri..so kesannyerr orang macam ni memang agak pendiam, kurang berkawan n 1 lagi kesannyer biler wajah kiter bertukar jadi macam ni

                                                    hahaha..ni kira da tahap kritikal..;D


haa macam ni la kalau da tahap kritikal tak pandai kontrol stress..


so, kita kena pandai kontrol segala masalah n apa sahaja kaitan yang akan mengundang kedatangan stress..
antaranya SENYUMM..(refer entri yang lepas)hehe..

1.SENYUM
bole senyum gaya g ni..
                                                                           haha..;D
2. g ke tempat lain

3. cerita pada orang yang boleh dipercayai

4. brtindak menggunakan akal

5. sabar

6. banyakkan membaca Al-Quran :)

7. berzikir

8. fikirkan setiap perkara yang berlaku ader hikmahnya

ini la kesannye kalau mengikut 5 tips di atas :

                                                say cheeeese...
 haa baru la hidup kita akan sentiasa sihat n ceria..;)
harap semua yang membaca dapat memahami n follow tips ni..;))
There was an error in this gadget