Friday, February 11, 2011

hmm.. skarang ni banyak yg kiter dengar berita tentang bunuh diri, dera anak, bunuh membunuh, dan bermacam jenis lagi yg membahayakan...ish3x dasyat betul manusia di akhir zaman ni kann ..?? perkara yang macam inilah yang patut diambil tindakan, n kalau di perhatikan polis,hakim, peguam sumenya bz2 belaka..almaklumla sibuk menguruskan kes-kes yang tak sepatutnya berlaku di akhir zaman ni.. tp, perkara2 mcm ni boleh kita elakkan dengan kesedaran dalam diri sendiri..haa.. ni la topic yang akan saya bentangkan cara nak hadapi masalah ..sebenarnya puncanya berlaku perkara mcam ni adalah dari tekanan perasaan yang tak dapat di kontrol lagi..emm ayat pendeknya stress..hehe...hmm, kebiasaanyerr orang yang mengalami tentunya ader masalah, terlalu kuat berfikir, mudah kecewa, terlalu merendahkan diri n kurangnyerr konfidem dalam diri..so kesannyerr orang macam ni memang agak pendiam, kurang berkawan n 1 lagi kesannyer biler wajah kiter bertukar jadi macam ni

                                                    hahaha..ni kira da tahap kritikal..;D


haa macam ni la kalau da tahap kritikal tak pandai kontrol stress..


so, kita kena pandai kontrol segala masalah n apa sahaja kaitan yang akan mengundang kedatangan stress..
antaranya SENYUMM..(refer entri yang lepas)hehe..

1.SENYUM
bole senyum gaya g ni..
                                                                           haha..;D
2. g ke tempat lain

3. cerita pada orang yang boleh dipercayai

4. brtindak menggunakan akal

5. sabar

6. banyakkan membaca Al-Quran :)

7. berzikir

8. fikirkan setiap perkara yang berlaku ader hikmahnya

ini la kesannye kalau mengikut 5 tips di atas :

                                                say cheeeese...
 haa baru la hidup kita akan sentiasa sihat n ceria..;)
harap semua yang membaca dapat memahami n follow tips ni..;))

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget